Doneer aan TPO
 

Vasten is feesten geworden en kan dus beter worden afgeschaft

Katholieken hebben dat al bijna helemaal gedaan, nu de moslims nog

Door: , 22:42, 13 mei 2018

Katholieken hebben dat al bijna helemaal gedaan, nu de moslims nog

Jezelf iets ontzeggen zorgt automatisch voor een fixatie op de verboden vrucht. Onthouding en verleiding liggen in elkaars verlengde. Dat blijkt ook uit de gebruiken rond vasten. De katholieke kerk kent sinds oudsher een vastentijd van Aswoensdag tot Pasen. Op veertig dagen wordt gevast, alleen zondags niet. Oorspronkelijk hield het vasten in dat slechts één maaltijd per dag werd genuttigd (na zonsondergang) en dat vlees eten niet was toegestaan.

Opleuken van onthouding

In de loop der tijd zijn de regels flink versoepeld, zodat er nu alleen nog op Aswoensdag en Goede Vrijdag wordt gevast. Sommige gelovigen onthouden zich tijdens deze periode bovendien van andere gewoonten, zoals roken, alcohol drinken of tv kijken. Uiteraard hebben de katholieken een compensatie bedacht voor deze bezoeking: carnaval. Drie of vier dagen uitbundig feesten, voorafgaand aan de vastentijd. In Maastricht bestaat zelfs de traditie van het ‘hieringe biete’, waar onder het genot van zure haringen, muziek en bier de vastentijd officieel wordt gestart. Let wel: dit vindt plaats op Aswoensdag, een van de twee vastendagen die de katholieken nog hebben. Vasten met muziek en bier, o gruwel…

Moslims zijn echter de onbetwiste kampioenen in het opleuken van onthouding. Hun vastentijd heet ramadan en duurt een maand, de negende van de islamitische maankalender, dit jaar van 15 mei tot 14 juni. Naast het vasten wordt de moslim geacht de koran te lezen, extra aandacht te besteden aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid en saamhorigheid en zich te onthouden van zaken als roken en seks. Men vast alleen overdag, van zonsopgang tot zonsondergang. Dit laat de mogelijkheid open om de onthouding dagelijks te compenseren, tijdens de ochtendmaaltijd (shor) en de maaltijd na zonsondergang (iftar).

Vasten is feesten geworden

Dat daarvan uitgebreid gebruik wordt gemaakt, illustreert een top 15 van populairste recepten op ramadanrecepten.nl:

 1. Citroentaart
 2. Maizenakoekjes met cornflakes
 3. Party hapjes
 4. Oreo toetje
 5. Tiramisu
 6. Bladerdeegpizzaatjes met tonijn
 7. Kinder bueno taart
 8. Kaasbroodjes
 9. Bladerdeeggebakjes met banketbakkersroom
 10. Mosterd kaasbroodjes
 11. Marmerkoekjes
 12. Zelfgemaakte Hollandse bitterballen
 13. Gozleme met aardappelvulling
 14. Mini quiche met kip en feta
 15. Bananen karamel toetje

Niet direct gerechten die je associeert met vasten. Als je daarbij bedenkt dat de ramadan ook nog eens wordt afgesloten met een suikerfeest, zal het niemand verbazen dat in het Midden-Oosten 75% van de bevolking te zwaar is en daarmee de regio met het op een na hoogste percentage overgewicht ter wereld. Alleen de bewoners van Micronesië zijn zwaarder (op die eilandjes kun je weinig anders dan eten). Vasten en vreten gaan dus hand in hand, ongeacht geloof. Van zure haring tot bladerdeeggebakjes, van carnaval tot suikerfeest: de verleiding wint het van de onthouding. Vasten is feesten geworden, het tegenovergestelde van wat de respectievelijke religies beogen, en kan dus beter worden afgeschaft. Katholieken hebben dat al bijna helemaal gedaan, nu de moslims nog. Het zal hun gezondheid ten goede komen.

 
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace