TPOok!

 
Opinie

De politie is niet je beste vriend

Verbinden is alleen mogelijk indien er geen gezagsrelatie is tussen de te verbinden partijen

In antwoorden op kamervragen van de PVV verdedigt Minister Grapperhaus dat de politie een iftarmaaltijd organiseert. Zo is Grapperhaus:

 

”van mening dat de deelname van de politie aan dergelijke activiteiten ervoor zorgt dat de politie in verbinding is met de samenleving, en daarmee haar gezag vergroot.”

 

Verbinden

Op die mening valt nogal wat af te dingen. Juist dat zoeken naar verbinding zorgt er immers voor dat gezagsverhoudingen vervagen. Op straatniveau valt dat te herkennen bij de wijkagent slash sociaal hulpverlener die zich net zolang verbindt met de hangjeugd totdat die hem straffeloos kan uitmaken voor alles wat zich maar laat verbinden met kanker. Het streven naar verbinding heeft namelijk de neiging een doel op zich te worden, waaraan zaken ondergeschikt worden gemaakt die dit streven in de weg zitten, zoals gezag. Verbinden is alleen mogelijk indien er geen gezagsrelatie is tussen de te verbinden partijen. Als die er wel is, ontstaat er automatisch dwang die de verbinding verhindert. Iedere ouder met lastige kinderen zal dit proces herkennen.

Daarbij is verbinden geen taak van de politie. Zij moet boven de samenleving staan, niet in verbinding ermee. Zoals zij het zelf stelt op haar website: ”De politie beschermt de democratie, handhaaft de wet en is het gezag op straat.” Daar past verbinden niet in, al was het maar omdat we ons niet willen afvragen waarom de Haagse politie niet zelf heeft geconstateerd dat in de plaatselijke As Soennahmoskee tegen de democratie werd gepreekt en waarom de politie daar nergens in het land op handhaaft. Men denkt toch niet dat elders wél een gezagsgetrouwe islam wordt beleden?

Ondeugdelijke argumenten

Is dit wegkijken onder het mom van verbinden? De boel de boel laten voor de lieve vrede? Als minister en politietop zou ik er alles aan willen doen om deze schijn te vermijden, maar nee, men organiseert feesten met moslims en verdedigt dit met ondeugdelijke argumenten.

De PVV zou geen genoegen moeten nemen met dit antwoord en de politie zou zich afzijdig moeten houden van iedere verbinding met welke groepering dan ook. Zij is namelijk niet je beste vriend en dat is maar goed ook.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.