TPOok!

 
Opinie

Veiligheid, kromstaat en lege woorden

Wel ramadanjournaal op NPO, maar geen woord over ramadan ‘bombbaton’ die elk jaar plaats vindt

Tags: , ,

Dinsdag was er een zoveelste islamitische aanslag tijdens ramadan, Luik was het doelwit; een man schreeuwde “Alahu akhbar” en schoot rond het middaguur drie mensen dood. Gewone mensen, twee agenten en een voetganger. Ik kan u vertellen dat in SahihBukhari, het boek getiteld “superioriteit van de jihad” hadith nummer 2782 staat dat na bidden en goed voor je ouders zijn, de allerbeste daad de jihad in Allah zijn naam is volgens Mohammed. In het zelfde boek, Sahih Bukhari hadith nummer 2785 staat dat er volgens Mohammed geen betere daad denkbaar is dan de jihad. In nummer 2787 staat dat een jihadist is als iemand die tegelijkertijd bidt en vast. Volgens Mohammed was zelfs een eenmalig streven te vechten (in jihad) in de voormiddag of in de middag beter dan de hele wereld en alles wat in de wereld is (Sahih Bukhari hadith nummer 2792). Deze laatste aanslag was precies rond dat tijdstip. Ik kan het opschrijven, mensen kunnen dit zelf opzoeken (en doen dat ook), maar dit leidt nog altijd tot weinig concreets. Schrijvers als Van Rooy, Bouazza, Hirsi Ali en vele anderen gingen mij al voor. Velen waarschuwden en doen dit al jaren voor de link tussen de islamitische bronnen en theologie en het aanhoudende geweld. Tevergeefs en tegen dovemans oren gericht.

Ramadan bombbaton

Ik merk om mij heen dat mensen die zien wat er gebeurt, moe zijn. Moe en moedeloos van aanslagen in de naam van de islamitische god en vervolgens niet mogen praten over wat er gebeurt. Steeds maar weer aanslagen, de meeste halen het nieuws niet eens meer, en telkens de ontkenning of het negeren van de islamitische bronteksten en de ideologie erachter. Wel een ramadanjournaal op de NPO, maar geen woord over de ramadan ‘bombbaton’ die elk jaar plaats vindt, hoewel het laatste door ‘deskundigen’ wordt ontkend. Jihad Watch en Raymond Ibrahim houden het precieze aantal al jaren bij.

Geert Wilders, islam criticus pur sang, wordt al jaren dagelijks zo streng beveiligd dat een normaal leven niet meer mogelijk is. Tommy Robinson is opgepakt terwijl hij sprak over de daders van de moslim pedo-ringen in het V.K. Goed volk zijn zij die al dit geweld en de oorsprong ervan ontkennen, degenen die het aankaarten kunnen niet meer normaal over straat. Het kostte bondskanselier Merkel bijna een jaar na de aanslag in Berlijn om met de nabestaanden te praten en haar medeleven te betuigen, vandaag sprak zij met de nabestaanden van een aanslag van vijfentwintig jaar geleden en woont zij, samen met een Turkse collega, een herdenking bij van een aanslag op migranten.

Holle frasen

Begrijpt u mij goed, wat er vijfentwintig jaar geleden is gebeurd, was verschrikkelijk, maar datzelfde geldt voor de aanslag in Berlijn in 2016. Politiek leiders vertellen al jaren in diverse media dat wij “Wilders  niet in de kaart moeten spelen”, maar blijken zelf zo weinig medegevoel te hebben met hun eigen burgers dat zij precies dat doen. Herinnert u zich nog de schok na de massale aanrandingen door islamitische daders in Keulen en de burgemeester die vrouwen aanraadde een armlengte afstand te houden? Daarna hoorde ik Jet Bussemaker, destijds minister, in Nieuwsuur zeggen dat we moesten voorkomen dat we “Wilders in de kaart zouden spelen”. Geen aantal slachtoffers hoog genoeg, het grootste belang is en blijft, als we onze politiek leiders mogen geloven, ‘extreem rechts’ niet in de kaart spelen. Gerard Joling zei onlangs in een interview dat er volgens hem binnen een paar jaar een burgeroorlog zou uitbreken. Hilariteit alom, die malle Geer toch!

Klaas Dijkhoff hield tijdens het laatste VVD-congres een speech waarin hij sprak over ‘goed volk’. Kennelijk een uitdrukking die pa en ma Dijkhoff tijdens Klaas’ jeugd graag gebruikten. De fractievoorzitter van de VVD noemt vervolgens op wie er bij dat ‘goed volk’ horen en wie niet. Het woord ‘verbinden’ is blijkbaar geen VVD-dingetje, maar dit terzijde. Opmerkelijk in zijn speech is dat Dijkhoff de ‘vrijheid’ wil beschermen. Vrijheid is een vrij abstract begrip. We kunnen praten over politieke correctheid – SJW’s die het liefste alles willen verbieden, bukken voor de sluipende sharia enzovoort. Waar Dijkhoff echter totaal aan voorbij ging, is het beschermen van burgers die zich allang niet meer veilig voelen door alle terreuraanslagen. Ik zeg niet dat de VvMU er niet toe doet, maar het is weinig concreet als je faalt die mensen te beschermen die die vrijheid nemen te zeggen wat ze denken (Wilders, Hirsi  Ali, Van Gogh, Fortuyn) of mensen te beschermen die gewoon een drankje doen op het terras of aan het winkelen zijn in de stad (Stockholm, Parijs, Nice). Vrijheid beschermen, de VvMUverdedigen, het klinkt allemaal prachtig, maar het blijven holle frasen tot je daadwerkelijk in vrijheid met elkaar van gedachten kunt wisselen zonder scheldwoorden over en weer en aan het eind van de discussie iedereen nog leeft en naar huis kan i.p.v. de gevangenis (Robinson). Zo simpel is het.

Volkomen machteloos

Vrijheid van religie maakt dat politici niet aan de islam willen komen, met desastreuse gevolgen voor mensen van andere religies (joden en christenen) die deze eenzijdige blindheid met de dood moeten bekopen, zoals pastoor Jacques Hamel die in zijn eigen kerk tijdens de mis werd gekeeld. De staat faalde zijn vrijheid van religie te beschermen, net als die van de joodse vrouw die in haar eigen huis werd vermoord in Parijs. Dat is de realiteit.

Wanneer mensen in hun eigen stad, op hun werk of zelfs in hun eigen huis niet meer veilig zijn, zijn woorden als ‘vrijheid willen beschermen’ nietszeggend en leeg. De Amerikanen klampen zich precies hierom vast aan hun ‘second amendement’; het recht zichzelf te mogen bewapenen en te kunnen verdedigen. Iets wat hier in Europa sterk wordt bekritiseerd. Aan commentaar is er hier geen gebrek, aan oplossingen en sterk leiderschap wel. Ik denk zelf niet dat wapenbezit de oplossing is, denk maar aan de aanslagen in Orlando of San Bernadino in de V.S., maar de Amerikaanse burger voelt zich veiliger dan de Europese burger, die zich volkomen machteloos voelt tegen het voortdurende geweld dat hij vervolgens niet mag benoemen.

Hete zomer

Trump had dat groeiende gevoel van onveiligheid van de gewone burger goed begrepen toen hij zei dat zijn allereerste verantwoordelijkheid was het beschermen van de Amerikaanse burgers tijdens zijn eerste State of the Union: “My duty, and the sacred duty of every elected official in this chamber, is to defend Americans, to protect their safety, their families, their communities….” Journalisten, opiniemakers, politici in andere landen, hebben nog steeds moeite te begrijpen waarom het Amerikaanse volk een man als Donald J. Trump koos als president. Precies dit.

In ons land hadden wij bij het aantreden van onze nieuwe regering een verandering van naam; het Ministerie van Veiligheid en Justitie werd het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Justitie als basis en veiligheid als waarborg. Een jihadist ramt met een honkbalknuppel een joods restaurant aan diggelen en wordt dezelfde avond nog vrij gelaten, een ander legt, mind you, een pop neer bij een moskee en Van Aertsen kwalificeert dat als een aanslag.

Ik weet niet eens meer wat ik hier nog op moet zeggen. In het licht van de gewelddadige realiteit van aanslagen en nog meer aanslagen, verkrachting en aanranding van niet-islamitische vrouwen en meisjes, het terugdringen van vrouwen in de publieke ruimte in Franse steden, houden onze politici zich bezig met definities en woordspelletjes. Dijkhoff was nog zo eerlijk te zeggen dat hij geen oplossing heeft. Ik geef hem gelijk. Zolang hij en al zijn collega’s de bron niet aanpakken, heeft hij ook geen oplossing. Het is te hopen voor hem en voor ons allemaal dat dit niet zal uitmonden in veel meer geweld waarin mensen letterlijk tegenover elkaar zullen komen te staan. Het kon wel eens een hete zomer worden.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.