TPOok!

 
avatar
     
Column

Column: De dood en het Fiatje

Tags: , ,

Van alle omroepen is de EO de specialist in ziekte en dood. Logisch als je het hiernamaals als unique selling point hebt. In het programma De Kist rijdt presentator Herman Wegter in een gele Fiat 500 met een grenen lijkkist op het dak naar een Bekende Nederlander. Hij biedt die lijkkist aan en dan praten zij op verschillende locaties in totaal twintig minuten over de dood. Een ernstig onderwerp. Wegter stelt de BN’er ‘belangrijke vragen die meestal pas gesteld worden als je bijna dood gaat’. Ook gaan ze samen naar de plek waar de BN’er begraven wil worden en daar verschijnt dan heel onverwacht een dierbare, voor het broodnodige huilmoment.

Dat format kan interessante televisie opleveren. De meeste mensen vinden een lijkkist intimiderend en zeker als die lijkkist voor jou bestemd is. Maar waarom rijdt Herman Wegter in godsnaam in een gele fiat 500? Wat wil de EO met dat autootje duidelijk maken? Dat de dood ook best luchtig en hip is? Wil men het onderwerp op een lollige manier bespreekbaar te maken? Lekker lachen om de dood? Hoe krijgen we iemand soepel aan de praat over de vragen die je meestal pas stelt als je bijna doodgaat? Daar heeft men dus dagen op de hei over zitten brainstormen. En waar komen ze mee? Juist.

Waarom geen lijkkoets met een achtspan Friese paarden? Daarmee was meteen de link gelegd naar het Koningshuis, een ander favoriet EO-onderwerp. Of een op maat gemaakte Mercedes Majestic, een rouwauto waarin twee grote kisten naast elkaar geplaatst kunnen worden voor het hemelse voorgesprek vanuit de achterbak. In de HBO serie Six Feet Under over het leven van een gezin van begrafenisondernemers, rijdt de dochter des huizes in een grote groene lijkauto. Kwam men zo op het idee van die gele fiat?

De vorm van het programma moet bijdragen aan de inhoud. In aflevering 2 van dinsdag 6 oktober was Antoine Bodar de BN’er van dienst. Zijn commentaar op het fiatje met de kist op het dak: ‘Dat u die potsierlijkheid nodig hebt om over de dood te praten’ .

Wat Bodar zegt! Hebt u behoefte om erover te praten dan kunt u bellen met EO Nazorg.

CC-foto: Remi Jouan

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.