TPOok!

 
avatar
     
Column

Gedwongen anticonceptie is gekker dan de reli-gekkies

Die Amerikaanse reli-gekkies toch. Die menselijk leven willen herdefiniëren: leven begint bij conceptie. Waarom? Om zo iedere bevruchte eicel, pardon ‘pre-born child’, alle rechten te geven die een mens ook heeft. En dan met name het recht niet straffeloos vermoord te worden natuurlijk. Dat is erg: vanaf het moment dat een vrouw een bevruchte eicel in haar lichaam heeft is ze niet meer de baas over dat lichaam. Als die eicel tegen haar zin bevrucht is, pech. Als die bevruchte eicel er tegen haar zin weer uitkomt, misschien weer pech

Why stop there?
Dat moeten wij Nederlanders beter kunnen, moet Pieter van Vollenhoven gedacht hebben. Rechten van ééncellig leven in het lichaam van een vrouw boven de rechten van diezelfde vrouw stellen? Peanuts! De rechten van in het geheel nog niet bestaand leven, díe moeten we beschermen. (And why stop there?).

Van Vollenhoven stelt dat minder geschikte ouders (zoals bijvoorbeeld psychiatrisch patiënten, verslaafden of verstandelijk gehandicapten) gedwongen moeten kunnen worden anticonceptie te gebruiken. Want stél, iemand wordt zwanger. En stél, die iemand wil dat kind houden. En stél, die iemand gaat dat kind vervolgens mishandelen. Dat moeten we niet willen met z’n allen. Dus beschermen we dat kind tegen mishandeling… door te voorkomen dat het geboren wordt.

Kind en het badwater
Risico’s horen bij het leven. Natuurlijk is het verschrikkelijk als een kind mishandeld wordt. Natuurlijk moet de overheid dat voor zover mogelijk proberen te voorkomen. Maar dan maar meteen het hele kind voorkomen is wel héél letterlijk de baby met het badwater weggooien. We voeren ook geen totaalverbod op auto’s in omdat auto-ongelukken levens kosten. We slopen ook niet alle huizen voor het geval er ooit eentje in brand vliegt. We verbieden mensen ook niet te werken omdat er wel eens een bedrijfsongeval plaatsvindt.

Het probleem dat van Vollenhoven aansnijdt is natuurlijk reeël: ernstig verslaafden of verstandelijk gehandicapten zijn misschien niet de droomouders van ieder kind. Je kunt proberen ze daar zelf van te overtuigen. Je kunt ze begeleiden. Je kunt ze (de verslaafden) helpen hun leven te beteren. Je kunt ze als niks anders werkt hun kind afnemen. Maar je kunt ze niet bij voorbaat hun mensenrechten afnemen. Dan zijn we in het über-liberal Nederland net zo gek als die Amerikaanse reli-gekkies.

Laura Menenti is pro-choice en vindt dat keuzes er niet alleen zijn voor ons soort mensen.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.