TPOok!

 
Column

Freek de Jonge heeft de strenge christenen vervangen als doodsbange ‘foei!’-roeper

Cabaretier zwaar teleurgesteld in keuzevrijheid en het Nederlandse volk

Gelukkig hoef je dankzij de Freek de Jonge niet zelf op zoek naar ‘het failliet van links’. Deze cabaretier is dermate praatgraag, publiciteitsgevoelig en verblind door zijn eigen, vermeende gelijk, dat hij het failliet open en bloot uitspreekt, belichaamt (in dit geval op Radio1).

Hij presenteert het zo’n beetje als het einde van de beschaving

Het grootste probleem van deze tijd – als we Freek moeten geloven – is dat mensen op het internet zelf kunnen bepalen waar ze naar willen kijken, waardoor er niet meer, zoals in de glorietijd van De Jonge, ‘een massa’ bestaat die zich ‘ergert’ aan mensen zoals hij, (linkse) satirici en cabaretiers. Wie dus ooit mocht hebben gedacht dat Freek en zijn progressieve kompanen voor emancipatie en bevrijding van antiek gedachtegoed stonden, is dus nu hopelijk, door Freek zelf, wakker geschud. De ontbrekende verplichting om naar Freek de Jonge (lees: God zelve) te kijken of te luisteren, is ‘s mans grootste ergernis annex teleurstelling. Hij presenteert het zo’n beetje als het einde van de beschaving.

En geconfronteerd met de gedachte dat er heden ten dage nog zat taboes in omloop zijn (kritiek op de islam) en dat zulks mogelijk een extra motivatie is om weer ouderwets te vlammen (ergo: waar zeurt hij over?), bekent de grappenmaker uit Zeeland dat hij daarvoor terugdeinst vanwege de dreiging van geweld. Een houding die hij ‘verstandig’ van zichzelf vindt.

Té gerieflijke huizen en té dure wijn

Eén ding lijkt me dankzij Radio1 zonneklaar: De Jonge en zijn geestverwanten wonen – met dank aan de beperkte keuzevrijheid van Nederland 1 en 2 – intussen in té gerieflijke huizen en drinken té dure wijn om nog wérkelijk controversieel te willen zijn en hebben met hun bovenmodale VARA-kerk de strenge christenen vervangen als doodsbange ‘foei!’-roepers.

Dank je wel voor de duidelijkheid, Freek. (Ik was ooit hardcore–fan.)

PS: zou het hakken op de christelijke moraal destijds gewoon een slimmig carrière-dingetje zijn geweest?

   

Steun direct Hans van Willigenburg

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.