Opinie

Onderzoekers luiden noodklok over suiker en vlees

12-06-2018 14:27

Amsterdam 11 juni 2061,

Van onze verslaggever,

Een groot deel van de Nederlandse bevolking kampt regelmatig met een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) en met een tekort aan noodzakelijke vitamines en mineralen. Dat komt volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit door een te geringe suikerconsumptie en het eten van te weinig dierlijke producten.

 

“In de jaren tien en twintig werd er stevig ingezet op het verlagen van het suikergehalte in allerlei soorten producten, en op het demoniseren van vlees”

 

, zegt onderzoeker Peter Jan Snuiter.

Praktijk blijkt weerbarstig

 

“Er werd toen gedacht dat suiker en vlees slecht voor je waren. Ook pasta en brood werden verdacht gemaakt, met name door allerlei gezondheidsgoeroes die in werkelijkheid nergens een sikkepit verstand van hadden. Wat toen kennelijk niemand begreep, was dat een groot deel van de bevolking gewoon te veel at. Daar kwam dat overgewicht en die diabetesgolf vandaan. Je zag dat mensen wel zoetjes in de koffie deden, maar zich tegelijkertijd het apelazerus vraten aan patat met mayonaise. Vooral in sommige delen van het land was dat een groot probleem, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Limburg, waar hele volksstammen als erfenis van de mijnindustrie veel te veel vetten en suikers consumeerden omdat de mijnwerker veel moest eten. Maar die niet aflatende propaganda tegen suiker en vlees zoals die werd gevoerd in de jaren tien en twintig, heeft uiteindelijk geleid tot een schrikbarend aantal mensen met hypoglykemie en chronische tekorten aan de vitamines A, B1, B2, B6, B12 en de mineralen zink, ijzer, fosfor en seleen. Bovendien zien we bij veel mensen vrij ernstige proteïne tekorten optreden. We dachten dat toen allemaal wel te kunnen ondervangen met andere voedselbronnen en pillen, maar de praktijk blijkt toch weerbarstiger.”

 

In een reactie op het onderzoek van de VU heeft het Ministerie van Volksgezondheid laten weten zich te beraden op een campagne die het gebruik van brood en dierlijke producten zoals vlees en eieren moet bevorderen. Ook wordt bekeken of voedselproducenten zullen worden opgeroepen om de suikervervangers te vervangen door suiker.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens