TPOok!

 
avatar
     
Column

In een door mannen gedomineerde wereld zijn vrouwelijke eigenschappen inferieur

Niet alleen bij het voetbal presteren vrouwen steeds beter dan mannen

Tags:

Wat een verademing om het Nederlands vrouwenelftal te zien voetballen zoals het voetbal ooit bedoeld was: met technisch vernuft, veel spelplezier en doorzettingsvermogen. Zonder de agressie, egotripperij, schwalbes en het strontsaaie ‘circulatiespel’ die het mannenvoetbal in de loop der tijd zijn gaan kenmerken. Neem het eerste doelpunt van Nederland in de finale tegen Denemarken: een schitterende pass van Jackie Groenen naar Shanice van de Sanden die vervolgens met een fantastische rush langs de zijlijn haar tegenstandsters declasseert en een voorzet op maat geeft aan Vivianne Miedema, die het koelbloedig afmaakt.

Vergeleken met ijdeltuit Memphis Depay verdient Lieke Martens een schijntje

Vrouwen kunnen voetballen! En zo blijkt nu soms nog beter dan mannen. Alleen worden ze er nog niet naar betaald: topspits Lieke Martens gaat twee ton verdienen bij Barcelona. Vergeleken met het jaarsalaris van ijdeltuit en doorgaans matig presterende Memphis Depay – nu bij Olympique Lyon  5,5 miljoen euro per jaar – is het een lachertje. Maar zo zit de door mannen gedomineerde wereld in elkaar, ook al laten vrouwen op steeds meer terreinen zien niet voor mannen onder te doen. Vrouwen zijn in de ogen van veel mannen een beetje inferieure wezens “die minder excelleren in een heleboel beroepen en meer interesse hebben in familieachtige dingen”, zoals de abusievelijk in de 21e eeuw verzeilde lavendeldandy (met dank aan schrijfster Stella Bergsma) Thierry Baudet het onlangs verwoordde.

Met vrouwen is het prettiger neuken want ze hebben zachte rondingen

Ik ben dol op vrouwen, niet omdat ze superieur of inferieur zijn, maar omdat ze anders zijn dan mannen. Vrouwen voetballen attractiever en ‘puurder’ dan mannen. Vrouwen zien er beter uit dan mannen. Met vrouwen is het prettiger neuken – wat ze hebben zachte rondingen en een schattig gleufje – dan met mannen. Met vrouwen hoef je niet te wedijveren en kun je makkelijker over gevoelens praten. Op televisie presenteren vrouwen beter dan mannen: Eva Jinek laat ons Jeroen Pauw snel vergeten. In de journalistiek zijn vrouwen vaak smaakmakers: zoals Annabel Nanninga, Sheila Sitalsing, Ebru Umar en Stella Bergsma. Denk overigens niet dat ik uit het oog verlies dat vrouwen bitches en/of dom kunnen zijn, het gaat me nu even om de grote lijn.

Vrouwen scoren sowieso aanzienlijk beter in het onderwijs dan mannen

Dat minder excelleren in veel typische mannelijke beroepen is trouwens snel aan het veranderen nu blijkt dat vrouwen niet alleen goede profvoetballers zijn maar ook de mannen hebben ingehaald in een vak als wiskundeleraar. Bovendien scoren vrouwen sowieso beter in het onderwijs: van de vrouwen die nu 35 zijn heeft bijna 43 procent een hbo- of wo-opleiding, tegen 38 procent van de mannen.

De geschiedenis laat zien dat mannen excelleren in agressie en overheersing

Dat wil niet zeggen dat er, in zijn algemeenheid, geen verschillen tussen mannen en vrouwen zijn. De kwestie is alleen hoe je daar mee omgaat. Belangrijkste verschil – even afgezien van de lichamelijke verschillen – is misschien wel dat in het algemeen mannen aanzienlijk agressiever zijn, merendeels het gevolg van het rijkelijke aanwezige hormoon testosteron, bij puberjongens twintig maal zoveel als bij meisjes. Vandaar ook dat mannen met veel geweld de geschiedenis hebben gedomineerd en het wordt heden ten dage zichtbaar in de misdaadstatistieken waarin mannen heersen met een aandeel van 80 procent.  Nogmaals: we hebben het over gemiddelden, ieder individu is anders, zeker als het gaat om de verhouding ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ eigenschappen

Bij vrouwen zijn de hersenhelften meer verbonden, zo ook hun gevoel en ratio

Het is dus een zegen voor de maatschappij dat er ook zelfreflecterende wezens bestaan die niet – gedreven door testosteron en geldingsdrang – er met veel bombast en agressie op uit zijn de wereld te onderwerpen. De hersenen van vrouwen functioneren anders dan die van mannen: hun hersenhelften werken beter samen met onder meer als gevolg dat ze ratio en gevoel verstrengelen. Voor vrouwen is communicatie heel belangrijk, terwijl mannen meer actiegericht zijn. Grofweg samengevat: mannen willen beslissen, vrouwen willen begrijpen. Het succes van de Oranje voetbalvrouwen is mede te danken, zoals assistent-coach Foppe de Haan opmerkte, aan het feit dat ze zich meer dan mannelijke collega’s kunnen inzetten voor een gezamenlijk doel. Spelers als Memphis Depay lijken vooral geobsedeerd door hun eigen roem.

Ik zei dat mannen de geschiedenis domineerden, maar dat is niet altijd zo geweest. In het oudste religieuze gebouw ter wereld, een 12.000 jaar oude tempel opgegraven in Oost-Turkije heeft men een beeldje gevonden van een moedergodin, een voluptueuze vrouw gezeten op een troon die geflankeerd wordt door twee leeuwen. De vrouw als symbool van vruchtbaarheid en levenskracht, heersend over leven en dood. Later bij de Egyptenaren speelden de godinnen Isis, Ishtar en Inanna een belangrijke rol. En kijk eens welke titel Gustave Courbet gaf aan zijn schilderij van een naakte vrouw die haar rijkelijk van schaamhaar voorziene vagina in volle glorie naar ons toekeert. Lekker wijf ?  Nee: L’origine du Monde.  Vrouwen die het leven brengen en als de oorsprong van de wereld gezien worden hebben dan ook hun bijzondere kwaliteiten die bij mannen niet of minder aanwezig zijn.

Ook vrouwen verwijten vrouwen gebrek aan mannelijk gedrag

Vrouwen zijn emotioneel intelligent, socialer dan mannen, gebruiken hun intuïtie en willen niet alleen problemen oplossen maar ook mensen helpen als het nodig is. Toch worden ze vaak nog behandeld als gemankeerde mannen die omdat het hun aan ambitie en meedogenloosheid ontbreekt slechts sporadisch de top van de apenrots bereiken, in het zakenleven, de politiek en wat dies meer zij.  In de raden van bestuur is 93 procent man. Vrouwen zijn voor het merendeel niet bereid hun persoonlijk leven op te offeren voor hun carrière en kiezen daarom in grote getale voor deeltijdwerk. Jonge vrouwen werken gemiddeld één dag minder per week dan mannen, in Europa zijn de Nederlandse vrouwen daarmee koploper. Ook veel (zichzelf vaak als feministisch afficherende) vrouwen verwijten hun seksegenoten gebrek aan (mannelijke) geldingsdrang en inzet.

De mannelijke kijk op werk en leven hoeft niet de maat der dingen te zijn

Je kunt het ook omdraaien: het is een gebrek aan beschaving bij mannen dat ze zich volledig op hun werk storten en slechts de restanten van hun tijd besteden aan zichzelf, hun partners, kinderen en andere dierbaren. We kunnen beter eens ophouden de mannelijke kijk op werk en leven als de maat der dingen te beschouwen – dus de man als het superieure geslacht te zien –  en meer gebruik maken van eigenschappen, ook in mannen zelf, die nu als vrouwelijk gelden. Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde en het heeft geen zijn vrouwen te pushen zich mannelijker te gedragen of zoals in Zweden proberen de verschillen bij jongens en meisjes uit te vlakken. Door de capaciteiten van mannen en vrouwen gelijkelijk te waarderen, als complementair te zien, kan het leven er heel wat aangenamer op worden.

Misschien beseft zelfs Thierry Baudet eens dat hij niet in de 19e eeuw leeft

Wie weet zal ook dan ook Thierry Baudet een keer beseffen dat hij niet in de 19e eeuw leeft en dat vrouwen, omdat ze zich niet gedragen als mannen, daarom niet inferieur zijn. En dat nogal wat vrouwen niet passen in zijn stereotiepe beeld dat ze bij voorkeur overweldigd willen worden door een brute man dan wel door een naar lavendel ruikende dandy. Wat dat betreft zijn vrouwen net mensen: individuen met hun eigen voorkeur qua seks, die vaak ook nee bedoelen als ze nee zeggen.

   

Steun direct Paul Aalbers

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.