Column

Albert Einstein was diep ongelukkig

26-10-2017 13:06

Niets is droeviger dan je eigen theorieën niet kunnen naleven. Een vuilnisman die zich ooit had voorgenomen een groots, meeslepend leven te leiden, zal altijd een knagend gevoel in zijn maag hebben over alle gemiste kansen. De recensent die droomde van een succesvol leven als uitvoerend kunstenaar, vindt in wezen zijn leven mislukt, en doopt zijn pen daarom nog iets verder in de azijnpot. Kun je nagaan hoe zwaar de last moet zijn voor iemand die waarlijk talentvol is. Sterker nog, tot de grootste denkers van de mensheid behoort.

Ik heb het over niemand minder dan Albert Einstein. De wetenschapper onder de wetenschappers. In een tijd dat wetenschap er nog echt toe deed was hij de keizer onder de koningen. En nu wetenschap is verworden tot gekonkel en futiliteit is hij zelfs de God die neerkijkt op het gekrioel van de mierenkolonie die zwoegt op zijn wetenschappelijke theorieën.

En juist deze Godheid worstelde met zijn eigen dadendrang. Hij heeft nooit geleefd naar zijn persoonlijke overtuiging. En wat is nu erger dan dat? Jezelf steeds weer teleurstellen. Dag in dag uit jezelf voor de kop slaan omdat je niet de discipline hebt om het goede te doen.Wat was dat goede dan, vraagt u zich waarschijnlijk af. Heel simpel: niets doen. Gewoon een beetje pretentieloos voor je uit zitten staren.

En hoe kom ik aan al die wijsheid over Einsteins heimelijke theorieën? Eenvoudig. Door een briefje dat Einstein zelf heeft geschreven in 1922 in Tokyo. Hij had geen kleingeld voor een fooi aan een hotelbediende en gaf hem toen een briefje met de volgende tekst:

 

“Een kalm en bescheiden leven brengt meer geluk dan het najagen van succes, en de voortdurende rusteloosheid die dat met zich meebrengt.”

 

Einstein had dan weliswaar een rubberen ruggengraat, waardoor hij zijn eigen theorieën niet kon opvolgen, maar hij bleek wel over veel zelfkennis te beschikken. Hij zei namelijk tegen de hotelbediende dat hij het briefje goed moest bewaren omdat het ooit veel geld waard zou zijn. Een profetische uitspraak aangezien het briefje tijdens een veiling meer dan 1,1 miljoen euro heeft opgeleverd. Iets dat uiteraard nooit gebeurd zou zijn als Einstein zijn oh zo geliefde, kalme en bescheiden leven zou hebben geleid.