Doneer aan TPO
 

Van één glaasje alcohol ga je niet dood

The Lancet onthult: weinig drinken weinig effect, veel drinken veel effect

Door: , 15:59, 16 april 2018

The Lancet onthult: weinig drinken weinig effect, veel drinken veel effect

In het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet verscheen onlangs een artikel met de resultaten van een half miljoen personen omvattend metastudie naar de gevolgen van alcoholconsumptie, waaruit volgens de anti-alcohol lobby zou blijken dat het drinken van ook maar 1 glas per dag je leven aanzienlijk verkort. De Nederlandse media, waakzaam en onderzoekend als altijd, namen de boodschap van de Blauwe Knoop één op één over. Van alcohol drinken ga je zo dood als een pier! Ervan afgezien dat we sowieso allemaal zo dood gaan als een pier, klopt die boodschap niet. Maar wat staat er nu werkelijk in het artikel?

Positief effect zou ook kunnen

In de eerste grafiek zien we dat het drinken tot maximaal 100 gram alcohol (dat correspondeert met circa 8 glazen) per week een extra overlijdensrisico kent van 1. Dat betekent dat er geen extra risico is. Ook als we rekening houden met de door The Lancet gehanteerde onzekerheidsmarge kunnen we geen extra risico vaststellen.

De tweede grafiek bevat de informatie waarop de paniekberichten grotendeels zijn gebaseerd. Als we de informatie van die grafiek echter bestuderen, zien we ten eerste dat er voor de consumptie tot 100 gram per week, dus 8 glazen, 1 per dag, geen curve zichtbaar is. Dat betekent dat er geen meetbaar effect optreedt, wat strookt met de bevindingen in de eerste grafiek. Het feit dat er geen curve kon worden vastgesteld, betekent strikt genomen zelfs dat er ook een positief effect op de levensduur zou kunnen zijn. Immers: als het effect zo klein is dat het niet meer meetbaar is, zou je er ook drie maanden langer door kunnen leven. We weten het niet.

Lekker glaasje Merlot, of twee

De tweede conclusie die we uit de grafiek kunnen destilleren is het effect op de levensduur bij het drinken tot maximaal 200 gram alcohol per week, dus tot zo’n 16 glazen, ongeveer 2 per dag. Volgens de grafiek verkort die hoeveelheid je leven met een halfjaar. Pas als we 4 glazen per dag drinken, gaan we er volgens The Lancet wel flink op achteruit: mannen 5 jaar, en vrouwen 4,3 jaar. Maar dat resultaat is nauwelijks verrassend te noemen. Grote hoeveelheden ethanol naar binnen werken is niet goed voor een mens, maar dat wisten we al.

Ga je van het drinken van alcohol vroeg dood volgens dit onderzoek? Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt en hoeveel je drinkt. Drink je een glas per dag, dan weten we het eigenlijk niet. Misschien leef je er wel langer van. Bij twee glazen per dag zou het je een halfjaar kunnen schelen, maar ach, een kniesoor die daarop let. Pas als je het redelijk op een zuipen zet treden er aanzienlijke nadelige effecten op en sneef je enkele jaren eerder. En als je dan met een dronken toeter op je dertigste onder de trein komt, wel vijftig jaar. We wachten onder het genot van een (1) lekker glaasje Merlot maar op het onderzoek dat deze bevindingen weer onderuit haalt. En dan nemen we er twee (2).

 
 
 

Steun direct Gard Simons

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace